烟斗村※论坛—全球华人烟斗社区  The Chinese Pipe Smoking Community - Forum

返回列表 发新帖
楼主: pig1129

SP訂草

2433 小时

绿标

生日
1980 年 11 月 29 日
原帖由 mlnilnc 于 2014-10-7 10:34 发表
如果給扣查, 就不單純是打稅了, 是需要罰款的, 而且以這個量相信要上萬元的, 但前提是要能夠聯繫上你, 所以我認為填寫的電話號碼就不要大認真, 又如果有人找上門,  可能你比較忙, 會沒人應門或你不在那裡, 這應不可能 ...

如果事情真係發展到咁既話, 啲貨有欚會去喺郵政局扣起左, 可能會發張單比您去找稅款先拎拎到貨! 但係如果真係要罰成萬, 我寧願放棄全部貨啦! 再者, 可能煙斗都要放棄埋, 因為香港根本無草可買!

228 小时

绿标

生日
2013 年 12 月 12 日
嘩, 師兄乜甘博命? 頭一次我入150G岞。仲驚餐飽。最近一次只得250G。你今次........

500G........

202 小时

绿标

回复 11# pig1129 的帖子

其實也不用太擔心, 給查出的機會是很低的, 下星期應該會到貨, 就期待著開新斗吧。不過, 我覺得你低估了問題的嚴重性, 不是你想放棄便可, 如果被扣查,能放棄已經是一個最好的結果了, 但話雖是這麼說, 實際執法上又是另外一回事......
我會覺得, 調節好心情的話, 金牌或者帆船也是可以的吧

202 小时

绿标

原帖由 KKTAMSIULUN 于 2014-10-9 18:42 发表 嘩, 師兄乜甘博命? 頭一次我入150G岞。仲驚餐飽。最近一次只得250G。你今次........500G........
我比他優勝一點點, 上星期我購入600g

2433 小时

绿标

生日
原帖由 mlnilnc 于 2014-10-9 22:01 发表
我比他優勝一點點, 上星期我購入600g

剛查過香港海關網頁:如果抽中既都應該係邀稅掛??

煙草煙草須按以下稅率繳稅:
1.每1000支香煙$1,906
2.雪茄每公斤$2,455
3.中國熟煙每公斤$468
4.所有其他製成煙草,擬用作製造香煙者除外每公斤$2,309

202 小时

绿标

回复 15# pig1129 的帖子

以我所知, 不是這樣的, 如循正規途徑報關的話確是按列表中的稅率, 但在沒有申報的情況下話就是偷運, 走私了, 打個比方, 從深圳回港如購買了超額香煙被查, 海關也不是只要求你補回稅項, 而是需要罰款的.

P.S.我記得在村子看過有師兄提及, 進口煙草是需要特別牌照的, 所以就是想買完稅品也得要找煙行代勞......

2433 小时

绿标

生日
原帖由 mlnilnc 于 2014-10-10 10:58 发表
以我所知, 不是這樣的, 如循正規途徑報關的話確是按列表中的稅率, 但在沒有申報的情況下話就是偷運, 走私了, 打個比方, 從深圳回港如購買了超額香煙被查, 海關也不是只要求你補回稅項, 而是需要罰款的.

P.S.我 ...

Oh No, 如果係咁, 我真係唯有扮唔係我訂同唔去收貨啦!

2433 小时

绿标

生日

First Stuffs

上兩星期訂啲草終於平安到步, 同大家分享吓

Stuffs

Stuffs